Njemačka zatvara kapiju, usvojen Zakon koji će mnogima teško pasti: Više ništa neće biti isto

Loading..

Njemački Bundestag danas je usvojio paket migracijskih zakona kojima se davanje azila pooštrava, a useljavanje eksperata za potrebe tržišta njemačkog rada se olakšava.

Paket obuhvata sedam zakona kojim su obuhvaćeni ne samo tzv. uređeni povratak, te olakšano izbacivanje onih koji ne ostvaruju pravo na azil, za šta se Horst Zehofer oduvijek zalagao, inače ministar unutrašnjih poslova, nego i integraciju i useljavanje stručne radne snage, prenosi Tanjug.

-Ovo u našoj migracionoj politici predstavlja prekretnicu, izjavio je Zehofer u toku žustre rasprave u Bundestagu. Ocijenio je kako je veoma važan dio buduće njemačke migracione politike bolji pristup strane stručne radne snage na tržištu rada u Njemačkoj. Pojasnio je kako Njemačka samo ukoliko se migracija ograniči, može prihvatiti tražioce azila.

-Osobe koje ne ostvaruju pravo na azil i ostanak, moraju napustiti našu zemlju, poručio je Zehofer.

S druge strane, nove mogućnosti ostanka u Njemačkoj otvaraju se za tražioce azila koji uspiju pronaći radno mjesto. Zakonom o useljenju stručne radne snage omogućeno je svim kvalifikovanim stručnim radnicima iz zemalja nečlanica EU, da dođu raditi u Njemačku u svim područjima, ne samo kad su u pitanju deficitarna zanimanja.

Tako je predviđeno da kvalifikovani stručnjaci mogu boraviti u Njemačkoj do šest mjeseci da traže posao, ukoliko poznaju dovoljno njemački jezik i pri tome nemaju pravo tražiti socijalnu pomoć. Nova pravila bi u Njemačkoj trebala smanjiti deficit stručne radne snage. Političari iz redova Levice i Zelenih protive se Zakonu o azilu, dok su sve političke frakcije u njemačkom parlamentu podržale zakon o useljavanju stručnih radnika u Njemačku.

izvor: zanimljivostibalkan.info