Ovo svaka žena mora da ima: Biljka koja privlači novac i sreću, čuva kuću od zla i garantuje sretan brak

Loading..

Bosiljak je začin koji fantastično utječe na organizam i zdravlje. Pridonosi zdravlju srca, zuba, očiju i bubrega, a osim toga, ublažava prehladu i pomaže i onima koji su oboljeli od kancera.

1.Ublažava simptome prehlade i snižava temperaturu

S obzirom na to da bosiljak djeluje antibakterijski, njegovo lišće je izuzetno korisno u liječenju raznih upala, vrućice i temperature. Ukuhajte u čaju lišće bosiljka i ispijajte polagano. Simptomi bolesti će se uskoro smanjiti, a primijetit ćete ubrzo i da nema više podražaja na kašalj, grebanja u grlu i peckanja.

2.Pomaže kod astme, prehlade i bronhitisa

Mješavina lišća bosiljka s medom i đumbirom odličan je lijek kod raznih respiratornih oboljenja, poput astme, gripe, prehlade i bronhitisa. Mješavina će otvoriti disajne puteve koje je sluz blokirala, a oboljelima isto tako pomaže i da pravilno dišu.

3.Pomaže u slučaju upaljenog grla

Dobro je da grgljate toplu vodu u kojoj ste ostavili bosiljak natopljen neko vrijeme u slučaju da imate upalu grla. Ubrzo ćete primijetiti poboljšanje.

4.Poboljšava zdravlje srca

Konzumiranje bosiljka utiče na reduciranje nivoa kolesterola u tijelu i smatra se generalno jednim od najboljih začina za srce. Reducira rizik od kardiovaskularnih slabosti i srčanog udara.

5.Protustresno dejstvo

Bosiljak je generalno dobar za naš organizam, a travari savjetuju da dnevno žvačete bar 12 listova bosiljka. Bosiljak direktno utječe i na stres, odnosno antioksidansi i vitamini koje otpušta imaju pozitivan utjecaj na reduciranje sresa.

6.Bubrezi bolje rade

Ovaj začin je odličan u borbi protiv bubrežnog kamenca upravo zato što jača bubrege. Travari preporučuju konzumiranje mješavine meda i bosiljka tokom najmanje šest mjeseci da biste istjerali kamen i ublažili bolove.